Tieteiden talon esteettömyys

Tieteiden talo on vuonna 1925 valmistunut entinen koulurakennus. Talossa on viisi kerrosta ja kellarikerros ja jokaiseen kerrokseen pääsee hissillä. Liikuntarajoitteisille helpoin tapa liikkua talossa on hissillä kerroksesta toiseen. Kaikissa kerroksissa on kivilattiat. Talviaikaan lattia saattaa olla sohjoinen. Tieteiden talon pihalla on yksi invapaikka.

Sisääntulo

Tieteiden talon ulko-ovi sisäpihan puolelta on pienen portaikon ja rampin saavutettavissa.
Ulko-ovi sisäpihan puolelta.
Rakennukseen pääsee sisälle esteettömimmin sisäpihan kautta. Sisäpihan oven eteen pystyy ajamaan autolla. Sisäpihalle johtava portti sijaitsee Kirkkokadun ja Mariankadun kulmassa. Portti on normaalisti lukittuna. Vahtimestarit tulevat avaamaan portin. Saat vahtimestariin yhteyden soittamalla numeroon (09) 228 69 265.
 

Sisäpiha on soraa. Sisäpihan oven edessä olevan tasanteen korkeus on 8cm maasta laskettuna. Tasanteessa on kivestä tehty, 95 cm leveä ramppi. Rampissa on kaksi 20 cm leveää liuskaa. Liuskojen alku on 5 cm korkeudella maasta ja se on suorareunainen. Liuskassa ei ole kaidetta, eikä siinä ole suojareunusta.

Sisäpihan ulko-ovi on pariovi, jonka karmien väli on 160 cm leveä ovien ollessa auki. Ovessa on 4 cm korkea kynnys. Tuulikaapin väliovet ovat myös pariovi, jonka karmien väli on 145 cm. Väliovet ovat kevyitä heiluriovia, jotka avautuvat molempiin suuntiin. Ovet eivät pysy itsekseen auki.

Tieteiden talon pääovesta Kirkkokadun puolelta sisään tullessa oven edessä on 6 cm korkea tasanne. Ulko-ovi ja väliovi ovat täysin samanlaiset kuin sisäpihan ovet. Eteisessä on kaksi porrasta. Yhden portaan korkeus on 14 cm. Eteiseen on mahdollista laittaa irrallinen, metallinen ramppi. Ramppi on valmiina eteisessä. Rampin paikalleen laittoon tarvitsee avustajaa. Pyydä tarvittaessa apua talon henkilökunnalta.

Sekä Kirkkokadun puoleinen että sisäpihan puoleinen ulko-ovi ovat käsin avattavia, kääntyviä saranaovia. Ovet ovat vanhoja puuovia, joiden avaaminen vaatii voimaa. Ovissa on tukevat kahvat. Ovet saa avattua yhdellä kädellä. Ovet eivät pysy itsekseen auki.

Hissi

Rakennuksen hissi on ensimmäisessä kerroksessa vahtimestarin kopin vasemmalla puolella, ennen alatasanteelle laskeutuvaa väliportaikkoa. Hissin ovi on 80 cm leveä. Hissi on sisältä 110 cm leveä ja 140 cm syvä. Hissillä pääsee rakennuksen kaikkiin kerroksiin. Hississä ei ole erillistä istuinta. Hissin napit ovat pystysuorassa. Hississä ei ole puheopastusta.

Ensimmäinen kerros ja Sali 104

Ensimmäisen kerroksen aula on esteetön eteisten väliovilta hissille.

Hissin vieressä on portaikko alatasanteelle, ja portaikon jokainen porras on 14 cm korkea. Portaikon keskellä on kaide. Portaikkoa pitkin pääsee aulan alaosaan, josta pääsee saliin 104 ja rakennuksen pääportaikkoon. Saliin 104 pääsee myös hissillä.

Salin 104 etuosa on korotettu. Jos esiintyjissä on liikuntarajoitteisia, korotettuun osaan voidaan tuoda ramppi tilaisuuden ajaksi. Pyyntö on hyvä lisätä tilavarauslomakkeeseen tai sopia muuten ennen tilaisuutta.

Ensimmäisessä kerroksessa, pääovien vieressä, sijaitsee Tiedekahvila, jonne ei pääse hissillä. Tiedekahvilaan johtaa portaikko. Portaita on yhteensä neljä, joista kolme ensimmäistä ovat 14 cm korkeita. Viimeinen porras on 19 cm korkea. Tiedekahvilan oviaukko on 120 cm leveä.

Ylemmät kerrokset – ovet, käytävät ja hissiaulat

Hissi on kapeahkon hissiaulan päädyssä.
Hissialua, kolmas kerros.
Ylemmissä kerroksissa on hissiaulat, joista pääsee siirtymään kerroksen käytävälle. Kaikkien kerrosten kokoustilojen ovet ovat 98 cm leveitä. Kokoustilojen ovissa on 3 cm korkea kynnys. Lisätietoja kokoustiloista löytyy Tieteiden talon verkkosivulta saliesittelyjen yhteydestä.
 

Toisen kerroksen hissiaulasta pääsee toisen kerroksen käytävälle 100 cm leveästä, ovettomasta oviaukosta. Käytävän päässä on aula, josta pääsee takaportaikkoon.

Kolmannen kerroksen käytävälle johtava oviaukko on 100 cm leveä, ja siinä on 3 cm korkea kynnys. Käytävän päässä, salin 313 vieressä on aula, josta pääsee takaportaikkoon. Aulan oviaukko on 78 cm leveä.

Neljännen kerroksen hissiaula on täysin samalainen kuin kolmannen kerroksen hissiaula. Neljännen kerroksen pääkäytävän päässä, salin 405 vieressä on aula, josta pääsee takaportaikkoon. Aulan oviaukko on 57 cm leveä.

Viidennen kerroksen hissiaulasta pääsee kerroksen aulaan sekä 504 näyttelysaliin. Aulaan vievä oviaukko on 90 cm leveä ja näyttelysaliin 504 vievä oviaukko on 80 cm leveä. Näyttelysalissa 504 on kaksi ovea pääkäytävälle ja yksi luentosaliin 505. Käytävälle vievistä ovista toinen on pariovi, jonka oviaukon leveys on 118 cm. Toinen käytävälle vievän oven oviaukon leveys on 80 cm. Näyttelysalista 504 luentosaliin 505 vievän oven oviaukko on 80 cm leveä. Luentosaliin 505 pääsee myös viidennen kerroksen käytävältä. Käytävältä johtava ovi on pariovi, jonka oviaukko on 120 cm.

Saleissa 312 ja 404 on korotettu etuosa, joihin ei ole saatavilla ramppia. Salin etuosassa on kuitenkin tilaa, joka ei ole korotettu, jolloin esiintyjän ei ole välttämätöntä olla korotetulla alueella.

WC-tilat

Inva-WC löytyy rakennuksen kellarikerroksesta, jonne pääsee hissillä. Inva-WC sijaitsee suoraan hissiä vastapäätä. WC:n oviaukko on 80 cm leveä.

Valaistus

Tieteiden talon käytävät, salit ja pääportaikko ovat hämäriä erityisesti iltaisin.

Hätäuloskäynnit

Hätätilan sattuessa Tieteiden talosta löytyy kaksi portaikkoa, yhdet talon kummastakin päästä. Pääportaat ovat kiveä, ja porrasaskelmat ovat 14 cm korkeita. Kaikissa portaikossa on välitasanteet. Portaiden kaiteet ovat portaiden sisäreunassa. Talon toisessa päässä sijaitsee vuonna 1996 rakennetut portaat. Portaat ovat metalliset. Kaikki hätäuloskäynnit on merkattu vihreällä merkkivalolla.